Maand van de Bijbel

22 januari t/m 22 februari

De Bijbel – het meest verkochte boek ter wereld – is al eeuwenlang een onophoudelijke en onvoorstelbaar rijke inspiratiebron voor talloos veel mensen en daarmee van onschatbare waarde. Tijdens de Maand van de Bijbel zetten we deze inspirerende bestseller op de agenda om er samen in te duiken, eruit te lezen en verhalen en ervaringen met elkaar te delen.

Van 11 naar 22 partners

Dit jaar wordt de Maand van de Bijbel voor de derde keer georganiseerd. Gestart in 2020 op initiatief van Adveniat en Royal Jongbloed is de campagne uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van 22 partners die allemaal de Bijbel en de promotie ervan hoog in het vaandel hebben staan.

Thema 2022: ZING EEN NIEUW LIED

Het jaar dat achter ons ligt, was een ‘coronajaar’: door de verdergaande maatregelen werd zelfs de kerkgangers belemmerd en konden koren, kerkvolk en professionele zangers niet doen wat zij het liefste doen, zingen. Een positieve keus is dan ook geweest om muziek en zingen centraal te zetten in het thema Zing een nieuw lied.

Essay

Het essay van de Maand van de Bijbel 2022 Zing een nieuw lied gaat dan ook over zingen. Het lied in de Bijbel, het lied in een christelijke cultuur. In dit essay schrijven twee liedkunstenaars, theoloog en musicus Hanna Rijken en de muzikale Benedictijnse monnik prof. dr. Thomas Quartier, over het lied in hun leven en de liederen die hen het meest raken. Welk lied springt in haar op als het gaat over de geboorte van Hanna’s dochter en hoe resoneert dit met de liederen in de Bijbel? Wat kan Thomas nog zingen in tijden van verdriet, als iemand sterft?

Beide auteurs vertellen wat zij voor bijzondere ervaringen hebben in de muziekcultuur vandaag. Bijvoorbeeld bij jongeren die worden geraakt door klassieke liturgie als in de evensong. Waar lopen mensen vandaag warm voor? Ook zoeken ze naar de stilte in de muziek, in drukke tijden kan muziek helpen stil te worden.